Traducció no oficial gentilesa de Google

Art i Cultura a l’Escola

Dins de l’educació primària, l’objectiu de l’educació artística és que la infància i l’adolescència desenvolupi competències de percepció i d’expressió que els ajudin a comprendre el seu entorn i els mons artístics i culturals, i els donin eines per comunicar-se amb el llenguatge de les arts.

Partint del concepte de taller de l’artista, les activitats d’aquest programa són un espai i un temps per expressar-se, investigar, crear i explorar; un lloc per educar a través de les arts; i entenent l’art no com alguna cosa que es fa, sinó com una manera de fer i de pensar.

Els programes educatius  de la línia art i cultura a l’escola que es presenten a continuació es dissenyen des del departament de cultura (Museus i patrimoni, Biblioteca de Martorell i equip d’acció cultural) , l’Escola de Música de Martorell i les entitats Aula de teatre de Martorell i el Cinema del diable.

Els continguts s’estructuren al voltant de cinc temes

 

 

El programa té com a finalitat generar vincles significatius amb la ciutat a través d’apropar als infants la cultura popular i tradicional del seu municipi: llegendes, cançons, patrimoni, bestiari festiu i les colles i entitats culturals que fan vibrar Martorell. El programa es desenvoluparà a través d’un treball per projectes trimestrals, emprant diferents llenguatges artístics:

Primer trimestre: Coneixement de la història del municipi a través de les seves cançons i danses populars. Cantar i ballar és vida! Cantarem ballarem i crearem noves cançons. Com era el Martorell d’abans? Com és el Martorell d’ara? I les danses? Què ballàvem? Com ho fèiem? Què ballem ara?.

Les disciplines que es transitaran seran les arts escèniques (circ, teatre, dansa) i la música. Durant aquest trimestre participaran del programa del festival Fem dansa! organitzat pel departament de cultura.

Segon trimestre: Coneixement del context i del patrimoni històric del municipi, a través de les llegendes que amaguen cada racó de la ciutat. Des del coneixement de les existents i des de les que imaginen farem un passeig pels diferents elements de patrimoni del lloc on viuen.

Les disciplines que es transitaran aquest primer trimestre seran: la literatura, les arts plàstiques i el cinema. Participació activitats de la Biblioteca i col·laboració de Museus i patrimoni.

Tercer trimestre: Coneixement de les figures festives i la cultura popular. Les festes són espais de trobada, d’unió i de celebrar la pertinença a una comunitat. Tenim figures festives que ens acompanyen en aquestes celebracions, úniques del nostre municipi. Qui són aquests personatges? Quines son les seves històries? Per què es van crear aquestes i no d’altres?

A l’escola també tenim festes pròpies que ens parlen de la nostra identitat com a centre, treballarem en un taller de creació de figures festives per a l’escola. Les disciplines que es transitaran seran la Música, la literatura i les arts plàstiques

A qui s’adreça: Alumnes de cicle inicial d’educació primària (1r i 2n.)

Ubicació: Totes les escoles d’infantil i primària de Martorell.

Horari: De 16:30h a 18h. Dues sessions setmanals.

 

El programa aprenents d’artistes té com a finalitat desenvolupar competències de percepció i d’expressió artística en les següents disciplines: llenguatge plàstic, musical, teatral, audiovisual i literari. El programa es desenvoluparà a través de cinc projectes dedicats a cada una de les disciplines artístiques:

 

 • Taller de plàstica: Aquest any és la celebració del centenari de Jaume Muxart i amb aquesta figura com a eix desenvoluparem els programes per cicle mitjà i cicle superior. Els infants de cicle mitjà treballaran al voltant dels conceptes forma, espai i color, des del punt de vista de l’abstracte. Cicle superior s’endinsarà en el concepte de la tridimensionalitat de l’obra artística.
 • Taller de teatre: Treballaran al voltant del món salvatge i els seus personatges com a fil conductor de les propostes plantejades des del llenguatge de l’escena hibrida, que inclou la creació de peces des de diferents llenguatges que ens permetin l’expressió de les idees.
 • Taller de música: Sensibilització i treball del llenguatge musical des d’una perspectiva oberta que inclou el treball amb la veu, el ritme i la creació de petites peces.
 • Taller de cinema: Treballaran al voltant de la creació de curtmetratges al voltant de temàtiques que permetin a l’infant aprofundir en el seu autoconeixement i interpretar la realitat en la qual viu des de la seva perspectiva.
 • Taller literari: La revista serà el fil conductor de les propostes de les activitats del taller literari. Des de la perspectiva de joc que ens proposen revistes literàries com les de “Cavall Fort”, jugarem amb les paraules, descobrirem petites històries de ficció i descobrirem el món.

 

A qui s’adreça: Alumnes de cicle mitjà (3r i 4t) i cicle superior (5è i 6è) d’educació primària.

Ubicació: Totes les escoles d’infantil i primària de Martorell.

Horari: De 16:30h a 18h. Dues sessions setmanals.

Durada : Anual.

 

 

El programa el taller de l’artista té com a finalitat aprofundir en l’aprenentatge d’una disciplina artística a escollir. El programa es desenvoluparà a través d’un treball de projecte anual que finalitzarà amb l’exposició de la producció artística en un dels equipaments culturals del municipi i en connexió amb la seva programació cultural. Aquests tallers tenen previstes sortides els diferents equipaments culturals municipals per enriquir l’experiència didàctica a l’aula. 

 

 • Taller de literatura. El taller de literatura té com a finalitat descobrir les portes de la lectura i l’escriptura com una eina que ens permet compartir amb els altres les nostres idees. Es durà a terme un programa centrat en l’edició d’una revista digital literària que contindrà ressenyes de recomanació de llibres, jocs de paraules, reportatges sobre a personatges literaris rellevants i racons de propostes de joc pels lectors. Aquesta tindrà una publicació trimestral i treballarà en línia de les activitats proposades per la Biblioteca de Martorell. (Escola Mercè Rodoreda)
 • Taller de música. El programa de música tindrà com a finalitat aprendre a fer un conjunt musical. Els infants duran a terme una programació centrada en l’aprenentatge de llenguatge musical i el desenvolupament de la capacitat per cantar i tocar instruments. Aquest programa està dissenyat per personal tècnic de l’Escola de Música de Martorell i l’activitat conclourà amb una participació vinculada a l’activitat pròpia de l’escola. (Escola José Echegaray)
 • Taller de teatre. El programa de teatre tindrà com a finalitat la creació d’un peça de teatre de creació pròpia. Es treballaran activitats centrades en el desenvolupament d’habilitats comunicatives i socials que permetin a l’infant expressar la seva visió del món. Aquest programa està dissenyat per l’Aula de Teatre de Martorell i conclourà amb la presentació de la peça en un equipament cultural municipal. (Escola Vicente Aleixandre)
 • Taller d’arts plàstiques. El programa d’arts plàstiques es durà a terme a través de l’aprenentatge de tècniques específiques i en relació amb les propostes de Museus i Patrimoni de Martorell. L’objectiu es desenvolupar una programació que permeti una connexió entre els museus de Martorell i l’activitat, que permeti enriquir l’experiència pedagògica a l’aula. (Escola Juan Ramón Jiménez i Escola Els Convents)
 • Taller de cinema. El taller de cinema té com a finalitat la creació d’un llargmetratge de creació pròpia. Es treballaran activitats que permetin els nens i nenes conèixer les fases de la creació d’una pel·lícula, els rols que intervenen i els recursos necessaris fins a la seva projecció. Aquest programa està dissenyat amb la col·laboració de l’entitat Cinema del Diable i conclourà amb la projecció de la pel·lícula dels infants dins de la programació estable de cinema prevista pel municipi. (Escola Lola Anglada)
 • Dansa Urbana. La dansa urbana és una activitat que té una vessant física, permet adquirir hàbits saludables a partir del moviment del cos, i una altra d’artística i creativa, amb la realització de coreografies. A través del ball activarem el nostre cos i crearem cultura, doncs la dansa serà una eina que ens permetrà expressar emocions, sentiments i missatges. Es tracta d’una activitat col·lectiva, d´equip, on la relació entre els ballarins és molt important.

 

A qui s’adreça: Alumnes de cicle superior (5è i 6è) d’educació primària.

Ubicació: Les activitats de Taller de l’artista es realitzaran en escoles concretes. Els alumnes d’altres escoles s’hi hauran de desplaçar per poder gaudir de l’activitat.

Horari: De 18h a 19h. Dues sessions setmanals.

Durada : Anual.


FES CLIC A SOBRE DEL LOGO DE LA TEVA ESCOLA PER CONSULTAR ELS HORARIS

PER FORMALITZAR LES INSCRIPCIONS CAL ADREÇAR-SE A QUALSEVOL DE LES NOSTRES OFICINES D’ATENCIÓ