Traducció no oficial gentilesa de Google

L’atac de Rússia  contra Ucraïna el 24 de febrer de 2022 ha causat en menys d’una mes, més de 3 milions de persones han hagut de fugir del país i 2 milions més que estan desplaçats dins del propi país a causa de les intervencions militars. ACNUR, l’Alt Comissionat de Nacions Unides per als Refugiats, adverteix que la situació és cada cop més inestable, delicada i imprevisible, i les necessitat bàsiques es multipliquen.

Davant d’aquesta situació, la ciutadania i les administracions europees s’han bolcat a oferir la seva ajuda i suport amb iniciatives solidàries de tot tipus. Però en situacions de crisi  humanitària, perquè l’ajuda sigui més segura i efectiva, cal tenir en compte les recomanacions de les organitzacions que tenen una gran experiència en actuació en casos d’emergència.

Tot seguit us ofereim algunes recomanacions i propostes per a canalitzar la vostra ajuda i solidaritat i us informem de les accions solidàries que s’estan realitzant des de l’Ajuntament de Martorell.

QUÈ ESTEM FENT DES DE L'AJUNTAMENT DE MARTORELL EN LA CRISI D'UCRAÏNA

Descarrega’t aquí la nostra infografia de resum en jpg

Descarrega’t aquí la nostra infografia de resum en pdf

 

1. Donacions a ONG que treballen sobre el terreny

L’ Ajuntament de Martorell fa fet dos donatius de 10.000 € a les ONG que tenen més experiència treballant en la zona en conflicte i en l’atenció a les persones refugiades: Creu Roja i ACNUR. Entitats amb qui l’Ajuntament de Martorell ja col·labora activament des de fa molts anys per atendre les crisis humanitàries que hi ha al món.

Des de l’Ajuntament de Martorell tenim contacte directe amb personal tècnic de les oficines d’aquestes organitzacions a Catalunya que ens informen contínuamet de l’evolució de la situació de les necessitats que es van detectant sobre el terreny.

Informeu-vos a les seves pàgines web les actuacions que estan realitzant sobre el terreny:

ACNUR  ·  Notícies i actualitat

Creu Roja · Sala de Premsa

 

2. Suport a la comunitat ucraïnesa

Des de l’inici del conflicte, l’Ajuntament de Martorell ha estat en contacte amb la comunitat ucraïnesa que viu a la nostra població, oferint-los suport i assessorament.

Hi ha hagut diverses reunions amb el portaveu de la comunitat i s’ha anat donant resposta a les seves necessitats a través dels diferents departaments municipals.

Si coneixeu alguna persona ucraïnesa que visqui a Martorell o que acabi d’arribar, podeu adreçar-la a l’Ajuntament de Martorell, on la informarem de quin suport li podem oferir. Es pot posar en contacte amb nosaltres a través del correu refugiats@martorell.cat o bé al telèfon 667 273 609 (ho pot fer per whatsapp o telegram), i si necessita suport per a la traducció, buscarem alguna persona que la pugui ajudar amb la llengua.

També la podeu adreçar a aquests telèfons i web de la Generalitat on hi ha informació per a les persones que arriben d’Ucraïna i poden ser atesos en ucraïnès. 

3. Informació a la ciutadania

Des de l’Ajuntament de Martorell volem informar i orientar  la nostra ciutadania a l’hora d’oferir la seva ajuda en aquesta crisi humanitària.

En aquest cas hem habilitat un correu electrònic (refugiats@martorell.cat) i canals de Whatsapp i Telegram al telèfon  667 273 609  per anar-vos informant de les accions que es realitzen.

 

Si voleu rebre informació continuada de les accions que s’organitzen des de Martorell, subscriviu-vos per algun d’aquests canals.

També podeu anar consultant aquest web, on anirem penjant tota la informació actualitzada.

 

4. Accions per recaptar fons

Amb la finalitat de poder aconseguir més fons per ajudar en aquesta greu crisi humanitària, l’Ajuntament de Martorell està organitzant una plataforma solidària que agrupi entitats, comerços i empreses.

Properament convocarem les entitats socials i les associacions de comerciants i empresaris per posar en marxa una recollida de diners amb guardioles i altres activitats. Si voleu col·laborar-hi, subscriviu-vos als nostres canals de Whatsapp i Telegram del telèfon  667 273 609 o bé envieu-nos un correu a refugiats@martorell.cat us n’informarem.

 

5. Coordinació de voluntariat

Des del departament de Cooperació treballem per coordinar les persones que s’ofereixen com a voluntàries i informar-les de quines accions poden realitzar en cada moment.

Si vols fer voluntariat per ajudar recaptar fons o per ajudar les persones refugiades, subscriu-te als nostres canals de Whatsapp i Telegram del telèfon  667 273 609 o bé envia’ns un correu a refugiats@martorell.cat i te n’informarem.

 

6. Acollida de persones refugiades

L’Ajuntament de Martorell està col·laborant amb la Generalitat per a l’acollida de persones refugiades al nostre municipi, segons els protocols oficials que s’han establert a nivell internacional.

Cal garantir la protecció i l’atenció adequada a les persones refugiades. Per aquest motiu cal fer les acollides dins dels circuits oficials.

En els següents enllaços trobaràs més informació si vols acollir una família ucraïnesa o infants i/o si pots oferir-los algun tiùs d’ajuda:

Per acollir una família o un infant

Més informació sobre l’acolliment

Ser mentor/a d’una persona refugiada

Si teniu una habitació o un habitatge on pugueu acollir, ompliu aquest formulari

COM PUC AJUDAR A LA CIUTADANIA D'UCRAÏNA?

Descarrega’t aquí la nostra infografia de resum en jpg

Descarrega’t aquí la nostra infografia de resum en pdf

 

1. Informa’t abans d’actuar

Quan es produeix una crisi humanitària tan complexa  com la d’Ucraïna, cal seguir les indicacions de les ONG i els organismes internacionals especialitzats que ja treballen en la zona, com ara ACNUR o Creu Roja.

La solidaritat més efectiva és de llarga durada. No tinguis pressa per actuar i informa’t bé abans de fer-ho.

 

2. Fer donacions econòmiques

Dona diners a través de les ONG que ja estan treballant a la zona, per simbòlica que sigui la quantitat serà molt útil. És la forma més efectiva i segura d’ajudar la població ucraïnesa i les persones refugiades.

Si no saps a quina organització destinar la teva donació, la Generalitat de Catalunya té un llistat d’ONG fiables i amb experiència en ajuda humanitària. Pots consultar-lo clicant aquí.

També pots fer donacions a organitzacions dels països de l’entorn d’Ucraïna que estan atenent les persones refugiades. Aquí en trobaràs informació.

 

  3. Col·labora en l’acollida

L’acollida de persones refugiades ha de seguir un protocol coordinat per la Generalitat que pots consultar en aquest enllaç. Com col·laborar en l’acollida de famílies i infants ucraïnesos.

Si vols col·laborar amb l’acollida a Martorell, adreça’t al correu refugiats@martorell.cat o ao envia un whatsapp o telegram al telèfon 667 273 609 i t’informarem dels passo a seguir.

Més informació:

Col·laborar acollint una família o infants ucraïnesos.

Funcionament de l’acolliment familiar.

Com funciona un centre d’acollida de refugiats com el que s’ha creat a la Fira de Barcelona.

On es pot adreçar una persona ucraïnesa refugiada per demanar suport.

 

4. Ofereix-te per fer voluntariat

Participa activament en les accions solidàries que anirem organitzant des de Martorell.

Inscriu-te com a voluntari/a al correu refugiats@martorell.cat o envia un whatsapp o telegram al telèfon 667 273 609.

 

5. Promou la Cultura de Pau

En un context bèl·lic com l’actual intenta fomentar actituds pacífiques i compromeses amb l’entorn i la societat que reflecteixin el respecte a la vida, la dignitat i l’ésser humà. En el nostre web trobaràs recursos per parlar de la situació amb els infants i per treballar la Cultura de Pau.

 

Aquí trobaràs alguns recursos per parlar de guerra amb els infants a casa.