Traducció no oficial gentilesa de Google

BANC DE RECURSOS DE L’ESPAI LGTBI+

image-from-rawpixel-id-936742-jpeg

El Banc de Recursos de l’Espai LGTBI+  vol ser una caixa d’eines i recursos per compartir sobre  la diversitat sexual, afectiva i de gènere. Hi trobaràs informació sobre conceptes, la Xarxa SAI, atenció a les víctimes de LGTBI+fòbia, famílies, salut, educació…

Però aquest recull que hem fet des del Departament de Polítiques d’Igualtat de Gènere i de Diversitat Afectiva, de Gènere i Sexual és només un punt de partida. Ens agradaria que col·laboressiu per anar-hi afegint més temes, continguts i recursos.  Si heu creat els vostres propis recursos o coneixeu propostes que vulgueu compartir, ens podeu fer arribar la informació al correu elcircol@martorell.cat i anirem actualitzant el llistat.

Per accedir als recursos, cliqueu sobre la pestanya del tema que us interessi i us apareixerà el llistat d’enllaços relacionats. Per consultar un recurs, cliqueu al damunt del títol.

LGTBI+? Ampliem la mirada

LGTBI* és l’abreviatura de Lesbianes (L), Gais (G), Transsexuals (T), Bisexuals (B) i Intersexuals (I) i els + vol recollir totes les formes de viure la diversitat sexual, afectiva i de gènere.

Lesbianes: atracció emocional, romàntica o sexual entre dones.

Gais: atracció emocional, romàntica o sexual entre homes.

Transexuals o trans*: són persones amb una identitat de gènere diferent del gènere de naixement i que poden fer o no canvis corporals (quirúrgics, hormonals, etc.) per adequar-se a la imatge corporal socialment establerta o desitjada en funció del seu gènere sentit.

Bisexuals: orientació sexual en la qual una persona se sent atreta tant per homes com per dones.

Intersexual: persona que neix amb característiques genitals d’home i de dona. El seus cromosomes no s’adeqüen al model binari XY o XX. Normalment, el sexe de naixement de molts infants que neixen intersexuals es defineix amb cirurgia.

+: el signe + vol recollir tota la diversitat sexual, afectiva i de gènere que no queda recollida en les sigles LGTBI

 

Fes un pas més endavant i amplia la mirada

Aparença: els nostres trets físics, com vestim, com ens comportem

Asexual: persona que no sent atracció sexual per ningú.

Assetjament (bullying) LGTBI+: comportament intolerant -intimidació, humiliació…- pel sexe o gènere d’una persona.

Cisgenère: persona que encaixa amb el sexe de naixement i la identitat sexual que socialment s’atribueix a aquest sexe.

Drag: dona que es vesteix amb l’aparença que culturalment es relaciona amb un home o home que es vesteix amb l’aparença que culturalment es relaciona una dona.

Educació sexoafectiva: aprenentatge sobre la sexualitat, des d’una mirada integradora i responsable.

Estereotips de gènere: conjunt de normes i creences (llenguatge, vestuari, aparença, etc..) que s’atribueixen al gènere de naixement.

Gènere: construcció sociocultural que atribueix uns rols determinats a homes i a dones.

Identitat de gènere: experiència que pot coindicir o no amb el sexe biològic.

Identitat sexual: sexe o gènere amb el qual t’identifiques.

Orientació sexual o sexualitat: atracció –física, emocional i/o sexual…- cap a altres persones.

LGTBIfòbia: por, odi, intolerància, prejudici o discriminació contra el col·lectiu LGTBI+.

Sexe: característiques biològiques de tipus genètic, orgànic i hormonal, que distingeix entre homes (cormosomes XY) i dones (cromosomes XX). Tot i així, no tots els cossos entren dins d’aquestes categories, com és el cas de les persones intersexuals (consulta la definició d’intersexual).

Queer: corrent social que fuig de les identitats binàries (home-dona).

Xarxa SAI i altres serveis

 

Xarxa SAI de Catalunya

El departament de Treball, Afers Socials i Famílies de la Generalitat de Catalunya a través de la Direcció General d’Igualtat, en coordinació amb els ens locals de Catalunya, ha posat en marxa la XARXA Pública de Serveis d’Atenció Integral LGBTI de Catalunya.

El SAI LGBTI és una prestació d’un servei per sensibilitzar i informar a persones i entitats, per tal de mostrar la diversitat d’orientació sexual i d’identitat de gènere i prevenir LGBTifòbia. Aquest recurs es posa en funcionament per donar resposta a aquestes situacions de discriminació, i també, a qualsevol necessitat d’acompanyament, suport o informació que tingui la ciutadania en relació a la diversitat sexual i de gènere, i consolidar-se com un referent local LGBTI.

 

SAI del Baix Llobregat

Servei d’Atenció Integral LGTBI del Baix Llobregat que ofereix informació i assessorament, dona suport als ajuntaments de la comarca en l’elaboració dels plans locals LGBTI, col·labora en la realització de protocols d’atenció de les víctimes de lgtbifòbia als ens locals; i fomentem la formació del personal tècnic de l’administració local que treballa amb el col·lectiu LGBTI.

 

Centre LGTBI de Barcelona

El Centre LGTBI és l’equipament municipal de Barcelona de referència en temàtica LGTBI (Lesbianes, Gais, Trans, Bisexuals i Intersexuals). Al seu web trobareu informació, notícies, recursos, etc.

Atenció a les víctimes

Has patit una situació LGTBIfòbia o n’has estat testimoni?

Les agressions LGTBIfòbiques són un delicte recollit en la Llei 11/2014, del 10 d’octubre, per a garantir els drets de lesbianes, gais, bisexuals, transgèneres i intersexuals i per a eradicar l’homòfobia, la bifòbia i la transfòbia

On puc denunciar?

  • Al SAI del Consell Comarcal del Baix Llobregat: sai@baixllobregat.cat o tel. 93 685 24 00
  • Als Mossos d’Esquadre a través del correu electrònic mossos.delictes.odi@gencat.cat ; al telèfon 112; o resencialment a la comissaria del cos a Martorell (Av. Mancomunitats Comarcals, 11)

Oficines d’Atenció a les Víctimes

En aquest link hi trobareu el llistat de les Oficines d’Atenció a la Víctima del Delicte del Departament de Justícia de la Generalitat i dades de contacte.

L’Observatori contra l’Homofòbia

L’Observatori contra l’Homofòbia treballa en el disseny i implementació d’un sistema d’observació permanent davant la discriminació i l’homofòbia, bifòbia, transfòbia en els diferents escenaris en què es pot produir. Entre d’altres serveis, ofereix un Servei d’Atenció i Assessorament a les Víctimes i una Oficina de Denúncies.

Manual pràctic per treballar amb víctimes de delictes d’odi anti-LGTB

Per lluitar contra la infradenúncia i millorar el sistema de suport a les víctimes, el projecte “Come Forward: Empowering and Supporting Victims of Anti-LGTB Hate Crimes” treballa per augmentar el nombre de centres dedicats a la denúncia de primera línia mitjançant la capacitació de la societat civil i les entitats oficials tant a nivell local com nacional, així com per millorar els accessos al suport especialitzat amb el desenvolupament de formació dels professionals de serveis de suport a les víctimes. El manual es basa en els estàndards establerts per la Directiva de Drets de les Víctimes 2012/29/UE i és resultat de l’experiència d’experts de diferents països europeus que col·laboren amb institucions i organitzacions per garantir la millor implementació de la Directiva i per protegir els drets de les persones LGTBIQ+ als seus països.

 

Guia per protegir els membres de la comunitat LGTBI+ en línia

Aquest guia de segurtat en línia dedicada a la comunitat LGBTQ+ té com a objetiu empoderar els membres de la comunitat LGBITQ+, donant-los les eines necessàries perquè es protegeixin de cyberbullying i altres agressions que es comenten a través de les xarxes socials i internet.

Salut

 

Servei Trànsit

Serveis destinat a l’atenció a la salut de les persones trans* en l’àmbit del CatSalut, que inclou acompanyament i atenció a les persones trans* des d’una perspectiva integral; amb atenció mèdica, quirúrgica, psicològica i social específiques.

Servei d’Atenció de Salut Sexual i Reproductiva (ASSIR) a Martorell

Servei del Departament de Salut que ofereix diversos serveis sobre la salut sexual com ara, assessorament als joves; activitat comunitària a persones adultes per promoure hàbits i conductes saludables en l’àmbit de la sexualitat i la reproducció; consell sobre planificació familiar, mètodes contraceptius i atenció per la interrupció voluntària de l’embaràs; atenció a la violència vers les dones; atenció psicològica relacionada amb la salut sexual; i prevenció de les conductes de risc i atenció d’infeccions de transmissió sexual.

Associació STOPSIDA

Stop Sida va néixer el 1986 com una entitat comunitària de base (amb el nom de Gais per la Salut) I amb l’objectiu de donar una resposta al devastador impacte del VIH en la comunitat homosexual, abans que ho fessin les administracions. Treballen per la salut sexual des de i per a la comunitat lesbiana, gai, transsexual i bisexual (LGTB+) i els homes i dones trans que exerceixen el treball sexual. Formen voluntaris i treballadors lesbianes, gais, bisexuals, heterosexuals i transgènere.

Web Sexe Jove

Web de la Generalitat de Catalunya on es pot trobar informació sobre afectivitat i sexualitat, coneixement del teu cos, contracepció, embaràs, avortament, sexe i drogues, sexe virtual, infeccions de transmissió sexual, etc. Entre altres aspectes, s’explica l’afectivitat i la sexualitat entre persones del mateix sexe.

Fundació Enllaç

La finalitat d’aquesta fundació és protegir el benestar de les persones LGTBI+ i del seu entorn en situacions de vulnerabilitat i dependència. Ho fan supervisant i impulsant serveis que els donin suport humà i professional per viure amb plena dignitat, sense renunciar a la seva pròpia identitat. Les seves prioritats són protegir la dignitat, els drets, els interessos i el benestar de les persones LGTBI+ en situació de vulnerabilitat, malaltia, dependència o incapacitat; promoure i prestar serveis assistencials de qualitat a la població LGBTBI+ de Catalunya en situació de malaltia, dependència, incapacitat o similar; teixir una xarxa de solidaritat i suport mutu des del mateix col·lectiu LGTBI; promoure models residencials no LGTBIfòbics; generar estudis sobre la població LGTBI+ per a la promoció de polítiques que tinguin en compte les seves característiques, especialment quan hi ha risc de dependència i/o marginació.

Nacional Resource Center on LGBT

Portal que ofereix informació i recursos sobre les persones grans LGTBI+. Aborda temes del procés d’envelliment, el disseny de serveis socials inclusius, la cura en situacions de dependència, l’atenció residencial o el tractament de la sida en persones grans. Entre altes, ofereix l’accés a una guia per ajudar als proveïdors de serveis a entendre les barreres especials que afronten les persones grans LGTBI+, així com diverses formes per millorar i ampliar l’atenció mèdica i els serveis disponibles.

 

Educació inclusiva

Protocol per a l’atenció i l’acompanyament de l’alumnat transgènere en els centres educatius

El protocol s’emmarca en la normativa vigent i ofereix orientacions i pautes d’actuació per a l’adequada atenció i acompanyament de l’alumnat transgènere, amb la finalitat de garantir el lliure desenvolupament de la seva personalitat, la no discriminació, i la millor resposta educativa de cara a garantir el seu desenvolupament integral.

 

Protocol de prevenció, detecció i intervenció enfront l’assetjament escolar a persones LGBTI

Aquest protocol s’emmarca en la normativa vigent i ofereix orientacions de caràcter preventiu, de detecció i d’intervenció que cal contextualitzar en la realitat de cada centre educatiu.

 

Protocol per canviar el nom de les persones trans que accedeixen, són admeses i es matriculen a les Universitats Catalanes

Protocol per tal que, les persones transsexuals i intersexuals de accedeixin i es matriculin a les universitats catalanes, puguin ser anomenades amb el nom sentit, encara que el seu DNI no ho contempli.

Noies i nois, identitat i cos. Material didàctic

L’objectiu d’aquest material didàctic és treballar el coneixement bàsic sobre la identitat i el cos, per poder comprendre els fets de diversitat, centrant el focus en comprendre la relació entre la identitat sexual i els genitals.

Socialització de les persones trans* a l’àmbit educatiu

Document elaborat pel servei Trànsit* de Promoció de la Salut de les Persones Transgènere del Dept. de Salut amb recomanacions per a la socialització dels infants i adolescents trans a l’àmbit educatiu.

Guies pedagògiques per a la prevenció de la lgtbifòbia a les escoles

L’espai Teixim Xarxes ofereix un recull de guies pedagògiques per prevenir la lgtbifòbia a les escoles, però també molt altres recursos com ara articles i notícies, materials pedagògics, produccions culturals, publicacions, tallers i activitats, treballs de recerca, webs, blogs i aplicacions duts a terme per persones, col·lectius, entitats, centres escolars, equipaments i institucions per la prevenció dels estereotips sexistes i les violències masclistes als mitjans de comunicació, les xarxes i la cultura i per la promoció de l’equitat i el respecte a la diversitat de gènere, sexual i afectiva.

Entitat Pandora

Associació formada en la seva majoria per professionals de la psicologia i de l’educació que té com a objectiu afavorir les relacions igualitàries i no discriminatòries entre sexes. Ofereix atenció a les diversitats afectives i sexuals i un servei destinat a la comunitat educativa per dotar-la d’eines per atendre les diversitat afectives i sexuals dins de l’àmbit educatiu. Adreçat a professorat de primària i secundària obligatòria, de cicles formatius, i professorat LGTBI+, a altres professionals de l’educació; AMPA i a famílies homoparentals/marentals.

ONG per la no discriminació

Espai de promoció i suport a les iniciatives per a la defensa de la diversitat de sexual en la nostra societat, fent especial atenció a l’educació infantil i al seu entorn familiar. Al web s’hi pot trobar una relació de contes infantils publicats en els quals es tracta la diversitat sexual i la família homoparental.

Famílies

Web de Familieslg

L’FLG- Associació de Famílies LGTBI és una associació de famílies de mares i pares lesbianes, gais, trans, bisexuals o intersex que lluita per la plena equiparació dels drets i deures de les famílies LGTBI.

Associació de Pares i Mares de Gais, Lesbianes, Bisexuals i Transsexuals (AMPGIL)

Va néixer l’any 1994 a partir d’un primer grup de mares que volien conèixer millor la realitat dels seus fills i filles i fer-los costat en la lluita contra la discriminació. Des d’aleshores, l’Associació desenvolupa un ampli programa d’activitats de sensibilització, suport i reivindicació adreçades a famílies amb fills o filles gais, lesbianes, bisexuals, heterosexuals i transsexuals. A més, promou activitats educatives adreçades a infants, adolescents, professionals i a la societat en general per promoure el respecte a les diversitats d’orientació sexual i identitats de gènere.

Associació Chrysallis

Associació que agrupa famílies de menors transsexuals. L’entitat fa trobades anuals de famílies i ofereix informació i assessorament, recursos i formació.

Llenguatge i mitjans audiovisuals

Vocabulari LGTBI+ al TERMCAT

Aquest vocabulari, elaborat per Marta Breu, recull prop de 200 termes relatius a l’àmbit LGBT, és a dir, al col·lectiu de lesbianes, gais, bisexuals i transgèneres. Es tracta de terminologia bàsica vinculada amb l’orientació sexual, la identitat sexual i de gènere i la relació del col·lectiu LGBT amb la societat (activisme, drets i família, oci, etc.).

 

Dibuixant el gènere

“Dibuixant el gènere” és un projecte divulgatiu, basat en el llibre amb el mateix títol, que té com a objectiu acostar les aportacions dels estudis de gènere a un públic ampli. El projecte està elaborat per Gerard Coll-Planas i Maria Vidal.

 

PodCasts Ja m’entens a Catalunya Ràdio

Programa en format podcast de Catalunya Ràdio, “Ja m’entens” vol donar veu i mostrar realitats d’una manera divulgativa, pedagògica, entretinguda i amb rigor. Cada capítol és temàtic i reflecteix els aspectes més representatius d’un tema en concret i vinculat al col·lectiu LGTBIQ+.

 

Recursos de la Diputació de Barcelona

En aquest apartat del web de la Diputació de Barcelona trobareu vídeos, programes de TV, de ràdio, pel·lícules, documentals, curtmetratges, exposicions virtuals, etc. sobre temàtica LGTBI per poder-ne gaudir de forma virtual i gratuïta. Recordeu que a través del servei eBiblio també teniu la possibilitat d’accedir, tot i no tenir el carnet de les biblioteques, a moltíssims llibres, música, revistes, audiovisuals, sobre la temàtica LGTBI+.

 

Ulleres per a Esquerrans

És un projecte que neix amb la intenció de fer-te provar diverses ulleres i eines que et puguin servir per explorar(-te), remirar(-te), qüestionar(-te), transformar(-te) i conscienciar(-te) des d’una perspectiva feminista i de noves masculinitats.

 

Bunyol TV

Una tele radicalment descentralista i bollera (lesbiana i bisexual).

 

Pel·lícules de temàtica LGTBI+

Llistat de pel·lícules per treballar la diversitat sexual, afectiva i de gènere.

 

Sèries de temàtica LGTBI+

Merlí, Sex Education, les Noies de l’Hoquei, Per 13 Raons (13 Reasons Why), Transparent, Sense8, Pose, Euphoria, Grace and Frankie, A very english scandal.

Tràmits i ocupació de persones trans*

 

Nom sentit de les persones trans*

La Generalitat de Catalunya està habilitant diversos tràmits (targeta transport T-16, carnet de biblioteca, etc) per facilitar el nom sentit de les persones trans* (nom del gènere amb què s’identifica) a documents i identificacions, mentre no puguin tramitar el canvi del nom del DNI (nom que se li va assignar en néixer).

Amb la nova llei trans* que ha d’aprovar el Parlament espanyol es facilitaran els tràmits perquè les persones trans puguin tenir la documentació amb el seu nom sentit.

Acompanyament, orientació i inserció laboral

El SOC del Departament de Treball, Afers Socials i Famílies posa en marxa un nou servei d’acompanyament, orientació i inserció laboral específic i personalitzat per a persones trans* a través de les Oficines de Treball. El servei s’ha dissenyat de del SOC, conjuntament amb la Direcció General d’Igualtat. El nou servei assegura la presència en 8 Oficines de Treball (Tarragona Centre, Amposta, Lleida, Tremp, Figueres, Vic, Terrassa-Edisson i Sant Feliu de Llobregat) d’una persona professional de referència que oferirà atenció a les persones trans*. Aquests professionals han rebut formació per conèixer les necessitats específiques en matèria d’ocupació d’aquest col·lectiu i facilitar-los eines, recursos i una atenció i acompanyament personalitzat. L’objectiu és garantir que les persones trans puguin exercir els seus drets a l’ocupabilitat en millors condicions i des de la no discriminació.

Entitats LGTBI+

 

Casal Lambda

El Casal Lambda és un centre associatiu sense ànim de lucre que té com a objectiu la normalització del fet homosexual. Des de 1976 ofereix a gais i lesbianes un espai de trobada i orientació, i disposa d’un centre d’informació i documentació sobre sexualitat dirigit a professionals i investigadors. El Casal Lambda porta a terme un important treball de projecció social amb les seves activitats culturals i el treball continuat de sensibilització cap a les institucions públiques, els partits polítics i el conjunt de la societat.

 

Plataforma LGTBI de Catalunya

Federació que agrupa associacions LGTBI de Catalunya.

 

Associació Sin Vergüenza

L’Associació Universitària Sin Vergüenza, -coneguts també com a “Sinver”- són una associació de joves estudiants lesbianes, gais, bisexuals, trans(LGBT) i de qualsevol condició i orientació que volen constituir una comunitat diversa, de caràcter identitari per a aquelles persones amb sexualitats o identitats no-normatives. L’entitat busca la inserció del col·lectiu en la comunitat universitària i en la societat en general, visibilitzant-se i lluitant contra les discriminacions per raó d’orientació sexual o d’identitat de gènere.

 

Fundació Enllaç

Entitat orientada a l’atenció i assessorament específic a persones grans LGBTI. La fundació la formen persones de les primeres generacions de lesbianes, gais, bisexuals, persones transgènere i intersexuals (LGBTI) d’edat avançada amb consciència de col·lectiu. Volen acollir tothom, sigui quina sigui la seva orientació sexual, identitat o expressió de gènere. Atenen a persones LGBTI, i també a les seves famílies i amistats.

 

ACATHI

ACATHI és una associació formada per persones LGTBI*, diverses culturalment, d’orígens diferents, migrades i refugiades. Pretén afavorir el reconeixement i inclusió de la diversitat cultural, sexual i de gènere, amb el propòsit de prevenir i alleujar la discriminació i persecució.

 

Associació Cristiana de lesbianes, gais, transsexuals i bisexuals

Fundada el 1991, l’Associació Cristiana de Lesbianes, Gais, Transsexuals i Bisexuals de Catalunya (ACGIL) és un espai de trobada ecumènica per a tots els cristians i cristianes LGTB que volen compartir les seves vivències, viure naturalment la seva fe i la seva homosexualitat, fomentant el creixement integral de l’ésser humà. Formem part del Fòrum Europeu de Grups Cristians LGTBI, del Global Network of Rainbow Catholics i de la Plataforma LGTBI de Catalunya

 

Generem Associació Trans

Generem!, és una associació sense ànim de lucre fundada el 2015 a Barcelona, integrada per persones Trans*, i que neix amb la voluntat de donar a conèixer les realitats de les diferents identitats i expressions de gènere de les persones. Busquen una societat diversa i amb visió feminista i s’obri a les dissidències de gènere.

 

ATC Llibertat

L’associació ATC Llibertat és una entitat de persones transsexuals, intersexuals i transgènere que es defineix com un moviment social i polític que pretén aconseguir la normalització social i l’equiparació de drets de l@s trans amb els heterosexuals.

 

Entitat H2O

H2O, Col·lectiu Gai, Lesbià, Bisexual i Transsexual (GLBT) del Camp de Tarragona que té com a objectiu principal dignificar i millorar la situació de les persones homosexuals i transsexuals a la nostra societat, en tots els seus àmbits: treball, oci, joventut, família, gent gran, cultura, política,… i molt especialment en l’educació, entenent-la com a eina transformadora d’una realitat que sovint deixa de banda les persones LGTBI+.

 

Federación Estatal de lesbianas, gais, trans y bisexuales

La federació té com a missió enfortir i unificar el moviment associatiu LGTBI+ del territori espanyol des d’un enfocament de treball en xarxa i des d’una perspectiva laïcista, feminista, apartidista i asindicalista.

 

The International Lesbian, Gay, Bisexual, Transgender, Queer and Intersex Youth & Student Organisation
Entitat de joves estudiants LGTBIQ, IGLYO és una organització de desenvolupament i lideratge juvenil que dona suport a activistes juvenils LGTBIQ, que garanteix la presència i l’escolta dels joves LGTBIQ i que treballa perquè les escoles siguin segures, inclusives i solidàries amb els estudiants LGTBIQ.

 

Panteres Grogues

Associació sense afany de lucre que té per objectiu oferir un espai on gais, lesbianes, bisexuals i transsexuals puguin desenvolupar una activitat esportiva de forma lliure i distesa. Tot i així, l’associació està oberta a qualsevol persona que vulgui compartir l’activitat esportiva. Actualment hi ha seccions constituïdes d’atletisme, balls de saló, bàsquet, ciclisme, esquaix, esquí, futbol, natació, tennis, tennis taula, petanca, senderisme, vela, voleibol i activitats extra esportives.

 

El Brot Bord

Assemblea de lluita contra el patriarcat, l’homofòbia i la transfòbia que forma part del moviment català per l’alliberament LGTBI. Les accions inclouen la participació activa en els moviments populars i polítics, així com la creació i promoció d’espais d’oci autogestionats i alternatius al sistema capitalista. Proposta de reinvenció i adaptació a la realitat catalana del concepte anglosaxó queer.

Recursos recomanats!

L’Aràn Salcedo Fernández ens comparteix un document amb recursos de tot tipus: llibres, canals de YouTube, comptes d’Instagram, cinema i música centrats en temes LGTBIQA+.

Descarrega’t aquí el document.

A les propostes que trobaràs al document, l’Aràn hi afegeix tres pel·lícules més:

  • Aligarh d’Hansal Mehta, pel·lícula índia basada en fets reals. Temàtica: homosexualitat. Un home d’edat avançada a la Índia en un context musulmà.
  • God’s Own Country de Francis Lee, pel·lícula britànica de ficció. Temàtica: homosexualitat a la ruralitat. Immigració.
  • Ammonite de Francis Lee, pel·lícula britànica realitat-ficció. Temàtica: homosexualitat lèsbica. Dues dones blanques de classe privilegiada al món rural de costa.

 

NOTA: si vols ajudar-nos a ampliar aquest banc de recursos, pots enviar-nos les teves propostes al correu elcircol@martorell.cat i les afegirem en aquest apartat.