Traducció no oficial gentilesa de Google

DIADES COMMEMORATIVES DE LA DONA

El 8 de març commemorem el Dia Internacional de les Dones o Dia de la Dona Treballadora i està reconegut per l’Organització de les Nacions Unides (l’ONU).

És un dia  per reivindicar el feminisme i l’equitat de gènere i denunciar el sexisme que encara hi ha a la nostra societat. És un dia per commemorar la lluita que, al llarg dels segles, han fet milions de dones per reclamar els seus drets i un tracte just i equitatiu per part  dels homes.

La primera celebració va tenir lloc el 19 de març de 1911 a Alemanya, Àustria, Dinamarca i Suïssa, i la seva commemoració s’ha anat estenent, des d’aleshores, per tot el món.

El 1972, l’Assemblea General de les Nacions Unides va declarar el 1975 Any Internacional de la Dona, i el 1977 va declarar el 8 de març Dia Internacional de la Dona Treballadora. Però el 2011, l’ONU va reduir-ne  el nom a Dia Internacional de la Dona.

La data escollida té el seu origen en dos fets que van tenir lloc un mes de març: la vaga de les obreres tèxtils nord-americanes de 1857 i l’incendi de la fàbrica  Triangle Shirtwaist Company, de Nova York; una indústria tèxtil on treballaven cinc-centes persones, en la seva gran majoria dones immigrants joves i que un 25 de març de 1911 va cremar i hi 142 obreres que, l’any anterior, havien  fet una  vaga per demanar millors condicions laborals.