L’Ajuntament de Martorell també participa del Consell de les Dones del Baix Llobregat. Impulsat des del Consell Comarcal del Baix LLobregat, el Consell de les Dones treballa per construir espais i projectes compartits amb les entitats, associacions, ciutadania i ajuntaments de la nostra comarca; espais on reflexionar i identificar les barreres que cal trencar i que ajuden a implementar mesures de sensibilització i conscienciació, cap a la plena ciutadania. D’aquest treball en xarxa a la comarca en surten els Plans Transverals de Polítiques Feminsites comarcals, que Martorell integra en la seva planificació estratègica.
Descarrega’t el IV Pla Transversal de Polítiques Feministes del Baix Llobregat
La violència masclista suposa un greu atemptat contra la dignitat de les dones i impedeix la seva consideració com a persones de ple dret. Per eradicar aquest tipus de violència és necessari establir unes línies d’actuació ben definides. Des de l’Ajuntament, conscients d’aquesta necessitat, l’any 2002, vam decidir prendre la iniciativa i treballar per aconseguir la coordinació i col·laboració de representants de tots els àmbits professionals relacionats amb aquesta problemàtica. El resultat d’aquest treball conjunt es va traduir en la posada en marxa del Circuit Municipal d’Atenció a les Dones Víctimes de Violència Domèstica.
Al llarg d’aquest anys s’han succeït diferents canvis, especialment en l’àmbit legislatiu. per aquest motiu, des de la comissió es va plantejar la necessitat de revisar i actualitzar el protocol d’actuació del Circuit per adequar les intervencions a aquesta nova realitat. I fruit d’aquest treball, neix és aquesta nova edició del Protocol Municipal per a l’Abordatge Integral de la Violència Masclista de 2017.
Dins d’aquest protocol general, la Generalitat de Catalunya ha elaborat dos protocols específics per lluitar contra la Mutiliació Genital Femenina i els Matrimonis Forçats.
Aquest protocol té la finalitat d’eradicar les pràctiques de mutilació femenina entre les nenes. Preveu la informació i formació dels professionals (amb cursos, sessions de formació, guies per a professionals,…); promoure la informació i l’educació sanitària (anb difusió de material informatiu, treball en xarxa amb entitats,…) entre la ciutadania i les famílies per sensibilitzar-les i prevenir aquestes pràctiques.
Protocol per a la prevenció i l’abordatge del Matrimoni Forçat a Catalunya elaborat des del Programa per a la prevenció i abordatge de la violència masclista de la Secretaria d’Igualtat, Migracions i Ciutadania. Preveu pautes i formació per als professionals que puguin haver d’intervenir davant d’un cas o d’una sospita.
Aquest protocol és el resultat del treball conjunt fet per l’equip de professionals de la Xarxa de la Infància del Patronat Municipal del Servei d’Atenció a les Persones que ha coordinat la participació de tots els departaments de l’Ajuntament i la dels altres organismes i agents amb seu a Martorell que hi estan implicats.
El document és necessari per la complexitat i la gravetat del repte que suposa la prevenció i l’actuació en cas de risc de maltractament i d’abús en la infància i l’adolescència; i també com a mostra del compromís i de la determinació de l’Ajuntament de Martorell i la societat martorellenca, d’afrontar-lo. El protocol formalitza i ordena la tasca que des de fa molts anys fem des de l’administració local i les entitats socials de suport a les famílies per cobrir les necessitats afectives, d’educació i de protecció dels infants i adolescents; alhora que l’adequa a la normativa vigent i a la realitat actual.
Els objectius del Protocol, presents durant tot el procés d’elaboració, són:
Aquest protocol, desenvolupat durant l’any 2020, continua la tasca iniciada amb els Punts Lila a les festes de Martorell.
La violència masclista té conseqüències per a les persones que l’han patit directament, però també sobre l’entorn de la víctima, i sobre la comunitat en general. Des del Consell Comarcal del Baix Llobregat es considera important abordar aquesta dimensió global i, per això, es plantegen intervencions en diferents àmbits:
El protocol estableix circuits ben definits de comunicació fluida i interconnectada, per tal de tenir ben clares actuacions, funcions i responsabilitats de cada servei municipal en la intervenció.