La imatge que teníem del què és una família -pare,mare, fill/s biològics- ha anat canviant i evolucionant, com la nostra societat, per anar visibilitzant la diversitat real de les relacions familiars. Per això ja no parlem de família, sinó, de FAMÍLIES.
Aquesta diversitat de models familiars no és nova, sempre hi ha hagut molts tipus de famílies. Però no sempre s’ha respectat aquesta diversitat i s’han discriminat aquelles famílies que no encaixaven en el model “normalitzat”.
Trobem coexistint des d’un model més tradicional, on elpare, la mare, els fills biològics i filles biològiques formaven el nucli familiar, amb altres models familiars que són una realitat creixent en la nostrasocietat: “famílies reconstituïdes” o enllaçades, mares solteres, fills biològics i fillesbiològiques convivint amb fills adoptats i filles adoptades, famílieshomoparentals i homomarentals, etc.
Per poder treballar la diversitat familiar us proposem, a continuació, un seguit de recursos que creiem que us poden ser d’interès. I si coneixes algun recurs que vol que compartim, envia’ns un correu a l’adreça elcircol@martorell.cat
Articles sobre diversitat familiar
De què parlem quan parlem de famílies?
A Catalunya hi viuen diferents tipus de famílies, però les dades oficials només contemplen les famílies monoparentals, les nombroses i les extenses. Article del diari d’acció social Social.cat.
Famílies diverses: normalitat també a l’escola
Més enllà de la família tradicional, s’obre un ampli ventall de models de famílies que fa anys que reclamen visibilitat, especialment a l’escola, per normalitzar la seva situació. Article al suplement Criatures del diari Ara.
Famílies enllaçades
Les famílies enllaçades o reconstituïdes estan formades per una parella que aporta, un o cadascun dels cònjuges, fills i filles de relacions anteriors i que alhora també pot tenir descendència en comú. En aquest espai web del Centre de Documentació de Serveis Socials de la Generalitat de Catalunya, on trabareu informació i diversos recursos.
La revolució de les famílies enllaçades.
Hi ha parelles de fet, llars homoparentals o monoparentals, amb fills biològics o adoptius… Una de les diversitats més comunes es dona quan algú incorpora al seu nucli un fill o fills d’una relació prèvia, cosa que, alhora, també pot fer la seva exparella. Article al suplement Criatures del diari Ara.
Llibres i jocs per a les famílies diverses
Família? Famílies!
Document editat pel Departament d’Ensenyament de la Generalitat de Catalunya on trobareu un recull de llibres i contes per treballar la diversitat familiar.
Parlem de famílies. Nens i nenses amb dues mares o dos pares.
En aquest llibret hi torbareuels treballs realitzats per nenes i nens de 6 a 12anys on a través de dibuixos i/o petits relats expressen les seves idees envers aquestes famílies.
La La La Editorial
Editorial que creea i dissenya contes, jocs i materials feministes que ens recordin que totes tenim dret a ser, sentir i voler com vulguem. De moment, han publicat el conte La Perruca de Luca i Tutty, un joc de diversitat familiar.
Entitats de famílies diverses i/o amb fills LGBTI+
Fundació Famílium
Famílium té com a missió principal protegir els drets dels infants, joves i adults per tal que puguin viure amb una família, sigui quin sigui el model familiar, i amb plena dignitat, sense renunciar a la pròpia identitat sigui per raó de sexe, gènere, color de pell, nacionalitat, cultura, religió, orientació afectivosexual, opinió, discapacitat psíquica o física, recursos econòmics o qualsevol altra raó. En el seu web hi trobareu informació i recursos, com ara el seu conte-joc Famíliu queés per llegir i per jugar alhora. Els protagonistes del conte són nens i nenes de 12 famílies diferents .
Web de Familieslg
L’FLG- Associació de Famílies LGTBI és una associació de famílies de mares i pares lesbianes, gais, trans, bisexuals o intersex que lluita per la plena equiparació dels drets i deures de les famílies LGTBI.
Associació de Pares i Mares de Gais, Lesbianes, Bisexuals i Transsexuals (AMPGIL)
Va néixer l’any 1994 a partir d’un primer grup de mares que volien conèixer millor la realitat dels seus fills i filles i fer-los costat en la lluita contra la discriminació. Des d’aleshores, l’Associació desenvolupa un ampli programa d’activitats de sensibilització, suport i reivindicació adreçades a famílies amb fills o filles gais, lesbianes, bisexuals, heterosexuals i transsexuals. A més, promou activitats educatives adreçades a infants, adolescents, professionals i a la societat en general per promoure el respecte a les diversitats d’orientació sexual i identitats de gènere.
Associació Chrysallis
Associació que agrupa famílies de menors transsexuals. L’entitat fa trobades anuals de famílies i ofereix informació i assessorament, recursos i formació.
Associació d’Atenció a la Diversitat Familiar
A l’Associació d’Atenció a la Diversitat Familiar (AADF) vetllen per la inclusió, la visibilitat, el respecte i la protecció de la diversitat familiar en tots els àmbits de la societat, posant èmfasi en el cas de les famílies enllaçades.
Altres recursos
Web adreçat a les famílies de la Generalitat
Amb la finalitat de donar suport, protecció, assessorament i informació a les famílies, el Departament d’Afers Socials i Famílies impulsa l’edició de guies sobre prestacions, ajuts i serveis; promou activitats formatives per a pares i mares amb el programa “Créixer en família”; dóna suport a la celebració del Dia Internacional de les Famílies; està compromesa amb el desenvolupament de programes i serveis contra la violència familiar, i afavoreix el gaudi del lleure compartit en família.
Familiaritats diverses
Web de psicologia i acompanyament en la diversitat familiar i en la diversitat relacional.
Oh Mami Blue
Blog i compte d’Instagram Oh Mami Blue d’una parella de lesbianes amb un fill que expliquen la seva experiència i donen visibilitat a altres models de família.