Una de les finalitats més importants de la Marxa de la Primavera des de la seva primera edició és apropar a les persones residents a Martorell i acompanyants, a l’entorn natural més proper per tal de donar-lo a conèixer, gaudir-lo i respectar-lo. Els participants han contribuït a donar forma en el temps, ampliant la mirada cap a una organització més participativa, educativa i sensibilitzadora amb l’entorn natural i el patrimoni cultural del nostre municipi.
En aquesta 31a edició continuem fomentant l’activitat física i l’esport com a eina al servei de l’educació, la salut, la cultura i la cohesió social.
L’activitat física és clau per garantir un estil de vida saludable, la Marxa vol fomentar també aquest aspecte oferint dos recorreguts que podràs gaudir al teu ritme on trobaràs diferents activitats en les quals podràs participar.
En els seus 10 kilòmetres de recorregut, la Marxa passa per paisatges molt diversos, és aquesta varietat la que enriqueix aquest indret, amb un alt valor mediambiental, on a la flora i a la fauna s’hi suma un passat geològic.
El recorregut curt:
El recorregut llarg :
Els recorreguts són aptes per a tothom i et pots descarregar els tracks en gpx o en pdf per poder realitzar-los. Al peu de la pàgina els pots trobar
Tots els circuits contenen un punt emblemàtic on realitzar una fotografia per compartir a les xarxes socials amb el hashtag #Marxaprimavera24.
De forma periòdica anirem pujant les vostres fotografies i crearem la galeria d’imatges de la Marxa 2024.
Raid d’aventura dins les Roques d’en Matauet, en un circuit amb diferents proves d’habilitat, força i equilibri, experiència per gaudir en família.
Circuit circular abalisat de 2’5 km de recorregut amb sortida i arribada en quatre camins. Constarà de 8 balises amagades que s’hauran de trobar i segellar correctament al mapa.
Observacions: per participar a l’activitat pots adreçar-te a la carpa d’organització situada a 4 camins, descarrega’t el mapa i participa.
Recorregut guiat per tècnics especialistes amb sortida al Pavelló Esportiu, on els participants podran conèixer la tècnica de desplaçament amb bastons de la marxa nòrdica.
Observacions: per participar a l’activitat pots adreçar-te a la carpa de marxa nòrdica situada a la plaça del Pavelló Esportiu Municipal, on podràs realitzar el lloguer de bastons per realitzar l’activitat.
L’estiu 2021 les flames van modificar de forma sobtada l’aparença de la Serra de l’Ataix. L’incendi va ser una desgràcia que entre tots podem contribuir a revertir. Sota el lema “Estimem la Serra de l’Ataix” oferim un programa d’activitats de sensibilització. Al punt informatiu que s’habilitarà i a l’espai web https://martorell.cat/serradelataix, pots informar-te de les diverses fases del pla de recuperació i gestió integral de la Serra de l’Ataix que s’han executat i que ja es van iniciar des del primer moment i de quines s’estan portant a terme en aquests moments i t’hi pots involucrar i quines estan previstes.
Descobrim com s’estan recuperant les plantes
Us proposem un joc per descobrir les plantes més comunes que viuen a la Serra de l’Ataix, aprendre a identificar-les i i observar com s’estan recuperant de forma natural després de l’incendi.
Observacions: torns de 15-20 persones cada 30 min.
Quins animals viuen a la Serra de l’Ataix? Descobrim els seus rastres.
Us proposem un joc per descobrir els animals més comuns que viuen a la Serra de l’Ataix. Aprendrem a identificar-los a partir dels seus rastres que haurem de trobar en un espai proper.
Observacions: torns de 15-20 persones cada 30 min.
MES QUE BOSC. Les serres de les Torretes i de l’Ataix.
Itinerari circular de 7 km. guiat per les serres de les Torretes i de l’Ataix per a descobrir i conèixer el patrimoni històric i arqueològic de la zona: el monestir de Sant Genís de Rocafort; les antigues pedreres; l’obra de pedra seca, testimoni de l’explotació agrícola de la muntanya; les mines de plom; el castell de Rosanes; les torretes del Clos i Griminella; l’oratori de l’antic convent de Caputxins i les mines d’aigua del torrent de Rosanes.
Observacions: per participar a l’activitat pots adreçar-te a la carpa Mes que bosc situada a la plaça del Pavelló Esportiu Municipal.
La pràctica d’activitat física a l’entorn natural pot generar certs impactes (residus, contaminació acústica o degradació del sòl…), aquests devaluen els valors naturals del territori.
La Federació d’Entitats Excursionistes de Catalunya ha començat a treballar en un nou projecte per aconseguir fer més sostenibles les activitats de muntanya.
La FEEC conjuntament amb el Departament d’Acció Climàtica de la Generalitat de Catalunya han posat les bases d’un nou “Segell Verd” que iniciarà el seu període de proves aquest mateix 2024.
La intenció és que la majoria d’activitats que es realitzin al territori català estiguin dins dels paràmetres de sostenibilitat ambiental que marcarà aquest segell.
Aquest 2024 s’espera que un cop finalitzi el curs d’àrbitres ambientals, aquests puguin començar a distingir amb el “segell verd” les diferents proves de la Copa Catalana de Curses per Muntanya i tres curses fora del calendari oficial de la FEEC, entre elles la Marxa de la Primavera a Martorell.
Durant el procés d’inscripció es podrà seleccionar la talla de la samarreta ( 4, 8, 12, 16, S, M, L, XL, 2XL).
El nombre de samarretes de cada talla és limitat; per aquest motiu, s’aniran tancant les opcions a mesura que es vagin esgotant.
Per recollir la samarreta caldrà presentar el resguard d’inscripció en cas d’inscripcions presencials o bé el correu de la confirmació de la inscripció feta via web.
El lliurament de la samarreta es realitzarà el mateix dia de la Marxa de la Primavera (24 de març) a la Plaça del Pavelló Esportiu de 8.00 a 9.30 hores.
Les inscripcions online estan tancades, podeu adreçar-vos fins les 14:00 hores de demà dissabte al Centre Integral d’Esport i Salut del Carrer Gelida per formalitzar la inscripció anticipada, o a partir de les 8:00 hores de diumenge 24 a la carpa habilitada a aquest efecte.
RECOMANACIONS
Al ser una activitat a l’aire lliure, ha de prevaldre el civisme i el respecte per l’entorn, les senyalitzacions, els veïns i veïnes i els vianants o esportistes que realitzin els circuits.
NORMATIVA
Video Resum Marxa 2024
Video Resum Marxa 2023
Video Resum Marxa 2022